Waarom herinneringsfotografie

 

Rond mijn vierde, overleed mijn ‘kleine opa’, zoals ik hem noemde. Van de ene op de andere dag was hij er niet meer, terwijl ik de avond ervoor nog een spelletje met hem had gedaan. Mijn volgende herinnering aan hem is hoe ik door het glazen venster van zijn kist naar binnen keek en hem nog gewoon kon zien.
Ik vond het indrukwekkend hoe hij daar lag, ik kan het beeld nog steeds voor mij halen, waarschijnlijk mooier dan het daadwerkelijk was. Jaren later overleed een oude buurvrouw, zij lag prachtig opgebaard op een open baar. Voor mij als kind was het onbeschrijflijk mooi, zij leek wel een grote pop.


Dit zijn zomaar een paar herinneringen aan mijn eerste ontmoetingen met de dood. Het zijn mooie en waardevolle herinneringen, die ik in mijn hoofd en hart bewaar..

In de loop der jaren raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de uitvaartwereld, maar ik kon nooit besluiten om er daadwerkelijk voor te kiezen. In 2011 besloot ik, naast mijn werk in de zorg, de Fotovakschool te gaan volgen met als missie iets te gaan ondernemen in de wereld van herinnerings- en uitvaartfotografie. Het duurde nog enige jaren voordat ik mij daadwerkelijk op de uitvaartbranche kon richten. Dit had te maken met mijn persoonlijke situatie: drie opgroeiende kinderen, een baan en ouders die de nodige zorg nodig hadden.

In 2016 verloor ik mijn vader, wat nog steeds een groot gemis is voor mij. Gelukkig heb ik de foto’s nog.
Een paar maanden voor zijn overlijden heb ik hem, samen met mijn moeder, kunnen portretteren. Een beeld van onschatbare waarde.
Ook de foto van mijn moeder, die in 2020 overleed, is een mooie herinnering.

Voor mij zijn foto’s van grote waarde, zeker wanneer je iemand niet meer fysiek om je heen hebt. Een mooi portret of een reportage bij het afscheid zorgt voor een blijvende en troostende herinnering. Inmiddels heb ik vele nabestaanden blij gemaakt met mijn werk. Bij twijfel geef ik altijd het advies om het wel te doen.

Je hoeft er pas naar te kijken als je er klaar voor bent, heb je de foto’s niet dan kan je het nooit meer overdoen.

Vorige
Vorige

Kennismaken voor fotografie